Sandpainting

Te koop in galerie Femke Anne: prachtig zandschilderij van S. Long  VERKOCHT

Sandpainting is de kunst van het gieten van gekleurd zand, gemalen pigmenten van mineralen of kristallen en pigmenten of andere natuurlijke of synthetische bronnen. De zandschilderijen hebben een lang gevestigde culturele geschiedenis die 30.000 jaar terug gaat, in tal van maatschappelijke groeperingen over de hele wereld Sandpaintings zijn vaak tijdelijk, rituele schilderijen voorbereid op religieuze of healing ceremonies.

De warme kleuren voor een sandpainting worden bereikt met van nature gekleurd zand, gemalen gips (wit), geel oker , rood zandsteen , houtskool , en een mengsel van houtskool en gips (blauw). De kleur bruin kan worden gemaakt door het mengen van rood en zwart, rood en wit te maken roze. Andere kleurstoffen zijn maïsmeel, bloem pollen , of in poedervorm wortels en schors.

Sandpainting

Sandpainting

Deze techniek is 30.000 jaar oud en wordt beoefend door Inheemse Amerikanen in de zuidwesten van de Verenigde Staten, door Tibetaanse en boeddhistische monniken, evenals Australische Aboriginals , en ook door Latijns-Amerikanen op bepaalde christelijke feestdagen. De primaire sandpainting techniek is vermoedelijk ontwikkeld door Navajo Hatałii

De schilderijen zijn veel gemaakt voor genezing doeleinden. Velen van hen bevatten beelden van Yeibicheii (de Heilige). Tijdens het maken van het schilderij zingt de medicijnman, met de bedoeling de patiënt te helpen.  Als het schilderij klaar is, controleert de medicijnman de symmetrie van het schilderij, deze symboliseert de harmonie die een patiënt wil herstellen in zijn of haar leven. 

 

close up

close up