biografie Femke Anne

Biografie Femke Anne Kaldenberg

Ik ben geboren in Parow, een voorstad van Kaapstad, Zuid Afrika en groeide op in een warm en creatief gezin waar voor de kinderen veel ruimte was voor het ontwikkelen van talenten, zowel muzikaal, sportief als creatief. Mijn vader is concertpianist, componist, dichter en tekenaar. Mijn moeder kreeg landelijke bekendheid met het maken van grote wandtouwen en later met het uitgeven van miniatuurboeken. De liefde voor het schilderen is in mijn jeugd ontstaan. Als kind vond ik het geweldig om mijn oma te assisteren, ze schilderde vogels op kaasdoek (meterslange gordijnen). Haar echtgenoot was professionele kunstschilder, hij leerde me het verschil tussen kijken en zien, technieken van schilderen, en hoe kleuren gemengd moeten worden. Ik heb helaas niet de kans gehad om naar de kunstacademie te gaan, maar dat heeft me niet weerhouden om me te blijven ontwikkelen. In de loop der jaren heb ik met verschillende materialen en verfsoorten gewerkt. Mijn manier van werken (laag op laag) leent zich het beste voor acryl, maar toch grijp ik meer en meer naar olieverf omdat ik de structuur en de kleuren van olieverf zo mooi vind.

In opdracht

Voor de exposities maak ik vrij werk, maar de meeste schilderijen maak ik in opdracht. Ik ben nu bezig met een opdracht voor een mevrouw in Ruinerwold. Ik maak foto’s van haar woonkamer (stoelen, vloerbedekking, gordijnen, behang enz), precies die kleuren komen in het schilderij. Het formaat wordt exact uitgemeten, in dit geval 1m80 bij 30cm. Mijn uitdaging is om ervoor te zorgen dat een schilderij qua formaat en kleuren perfect past in de omgeving waar het komt te hangen. Een andere opdracht waar ik binnenkort aan ga beginnen is een schilderij voor een echtpaar in Hoogeveen. Het formaat moet worden 50cmx50cm. Het wordt in blauwtinten, met wat rose, paars en wit. Daarnaast heb ik nog een bijzondere opdracht voor een veelkleurig schilderij van 2mx50cm dat in de lengte komt te hangen. Op dit moment werk ik ook aan een schilderij voor een echtpaar in Ruinen. Het schilderij wordt magenta van kleur, middenin komt de tekst van een gedicht. Als iemand iets wil wat ik niet zelf kan maken, vraag ik andere kunstenaars, ik heb via mijn galerie inmiddels een heel groot netwerk. Ik heb geëxposeerd in Kopenhagen, Dusseldorf en Straatsburg. Maar ook exposeer ik af en toe dichtbij huis. In het gemeentehuis van de Wolden, de huisartsenpraktijk in Ruinen en in het Bethesda ziekenhuis. In oktober ga ik exposeren in Parijs waar al meerdere schilderijen van mij zijn verkocht. Erg leuk. Later volgt nog een expositie in de Raadzaal van de Wolden. Ik ben lid van de Societeit Drentse Kunstenaars, met wie ik ook een expositie heb in het lege pand aan de van Echtenstraat/plein in Hoogeveen.

Werkwijze

Mijn passie ligt op het vlak van abstractie, het zoeken naar warmte, sfeer, kleur en harmonie op het doek/paneel. Ik neem veel tijd voor het kiezen en mengen van de juiste kleuren (combinaties). Alle schilderijen worden voorzien van een vernis beschermlaag. De zijkanten worden mee geschilderd (3 cm) of het schilderij wordt voorzien van een professionele lijst. Alle schilderijen hebben een naam. Ik werk graag in opdracht want er zijn vaak specifieke wensen met betrekking tot kleuren(combinaties) of formaat. Ik heb bijvoorbeeld in opdracht van aanhangwagenbedrijf de Boer in Pesse een schilderij gemaakt in de kleuren van het bedrijf, de afmeting: 3 meter breed bij 35 cm hoog. Een absolute blikvanger. Een ander voorbeeld is een schilderij dat ik maakte voor een vakantiehuis in Bergen aan Zee, de afmeting maar liefst 3 meter 40 x 30 cm in de kleuren blauw (zee, lucht) en geel (strand, zon).

Galerie Atelier Femke Anne in Ruinen – Brink 5